Mielenkiintoisia faktoja Abbasta

Abbaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen tunnetuimmista ja suosituimmista yhtyeistä. Kansainvälistä suosiota Abba alkoi niittää 1974 euroviisuvoiton jälkeen. Tuolloin Waterloo-niminen kappale siivitti Abban Euroviisujen voittoon, minkä jälkeen Abba alkoi menestyä erinomaisesti levylistoilla maailman ympäri. Abban suosio ei ole himmentynyt, vaikka Abba hajosikin jo 1982. Tähän artikkeliin on koottu muutamia mielenkiintoisia faktoja Abbasta.

Mistä Abba-nimi juontaa juurensa?

Tiesitkö, että nimi Abba tulee yhtyeen jäsenten etunimien ensimmäisistä kirjaimista. Yhtyeen jäsenten etunimethän ovat Björn, Benny, Agnetha ja Anni-Frid, jota kutsuttiin myös Fridaksi. Tämän lisäksi Abba on yhtiö, joka valmisti ruotsalaista purkkikalaa. Yhtye tarvitsi aikoinaan yhtiöltä luvan Abba-nimen käytölle. Abba-nimi otettiin käyttöön 1974.

Euroviisuvoitto – uhka vai mahdollisuus?

Abba voitti Euroviisut 1974 Brightonissa, Iso-Britanniassa legendaarisella Waterloo-kappaleellaan. Voiton voisi ehkä ajatella olleen yhtyeelle suuri mahdollisuus, mutta tästä huolimatta se olikin sille myös suuri uhka. Voiton vuoksi yhtyettä ei nimittäin tahdottu aluksi ottaa lainkaan vakavasti. Yhtye joutuikin odottelemaan suuren yleisön suosiota aina seuraavaan suureen hittiinsä saakka. Tähän kului puolitoista vuotta, mutta sitten SOS-niminen kappale lunasti yleisön odotukset ja siitä tuli kansainvälinen menestys.

Mamma mia -hypetys

Mamma Mia -niminen kappale puolestaan nosti Abban listojen kärkeen Britanniassa. Lisäksi Mamma Mia sai kunnian toimia yhden maailman tunnetuimman musikaalin nimenä Mamma Mia! -musikaalin vallattua estradit. Musikaali rakentui Abban hittien ja mukaansa tempaavan juonen varaan. Myöhemmin ilmestyi samanniminen elokuva. Tarina on saanut myös jatko-osan Mamma Mia: Here We Go Again!

Huhuja comebackista

Abban comebackia on ehditty toivoa ja odottaa jo pitkään ja kun Istanbulissa järjestetyissä Euroviisujen semifinaaleissa nähtiin vuonna 2004 Abban uusi Our Last Video Ever -video, alkoi lehdistö spekuloida mahdollisesta Abban comebackista. Huhutaan jopa, että Abballe olisi tarjottu jo 1999 miljardin dollarin palkkiota, jos se olisi suostunut comeback-kiertueeseen. Tästä huolimatta comeback on jäänyt tulematta. Yhtyeen jäsen Björn Ulvaeus onkin usein todennut, että jos Abba tekisi comebackin, tulisi se olemaan yhtyeen faneille pettymys, sillä lavalle astuisi tällöin yli 60-vuotiaat yhtyeen jäsenet. Björnin mielestä on parempi, että fanit muistavat Abban parhaassa vedossaan suoraan 1970-luvulta.

zerif-lite