Moni fanittaa elämänsä aikana yhtä tai useampaa bändiä tai artistia. Musiikki toimii monelle ihmiselle voimavarana ja rentoutumistapana, joten musiikkia kuunnellaan ympäri maailmaa. Lapset kuuntelevat paljon musiikkia, sillä soivat melodiat saavat monesti lapset rauhoittumaan ja keskittymään. Nuorempana kuunnellut bändit saattavat kuulostaa hyvältä vielä vanhemmallakin iällä. Milloin sitten voi kutsua itseään jonkun artistin tai bändin faniksi?
[IMAGE=dzDnjPcvQBwg.jpg]
Toiset taas eivät fanita mitään tiettyä bändiä, vaan enemmänkin jotain musiikin tyylisuuntaa. Suomestakin löytyy monia metallifaneja, mutta sen lisäksi esimerkiksi pop- ja iskelmämusiikin faneja. Tässä artikkelissa kerromme, millaista on bändin tai musiikkigenren fanittaminen ja mitä siihen saattaa liittyä.
Nuoruuden bändit
Moni fanittaa nuoruudessaan jotain bändiä tai artistia. Nuorena eletään hyvin vahvoja tunteita, ja musiikki on monesti suuressa osassa nuoren elämää. Jotkut saavat siitä voimaa ja jotkut toiset taas etsivät siitä pakokeinoa todellisuudesta. On siis varsin luonnollista, että johonkin bändiin ja sen musiikkiin syntyy kiintymyssuhde. Nuorena harvemmin kuunnellaan mitään kovin rauhallista musiikkia, vaan kapinallismusiikki on yleensä nuorison keskuudessa suosittua. Esimerkiksi rap, rock, heavy ja punk ovat varsin suosittuja genrejä, ovathan ne enemmän tai vähemmän anarkistisia tyylisuuntia. Kun näitä bändejä kuuntelee nuorena, niin niitä todennäköisesti tulee kuunneltua vielä vanhempanakin. Ei välttämättä enää niin usein ja todennäköisesti hieman eri syistä kuin nuorempana. Jos teininä kuunteli punkia, koska halusi olla kapinallinen, haluaa ehkä vanhempana kuunnella samoja kappaleita nostalgisista syistä. Enää ei ehkä ajattele samalla tavalla kuin nuorena hormonihuurujen vaikutuksen alla. Samoja bändejä ja kappaleita haluaa kuunnella siksi, että ne muistuttavat omasta nuoruudesta. Ehkä oma nuoruuden suosikkibändi tekee vielä keikkoja ja nyt on rahaa ja aikaa lähteä kuuntelemaan kyseistä yhtyettä livenä. Jos olet parisuhteessa, niin siinähän on oivallinen joululahja naiselle, kun lähdette yhdessä keikalle.
Mitä aikuiset kuuntelevat
Kun tullaan aikuisikään, niin musiikkimaku yleensä hieman muuttuu. Nuoruuden uho on vaihtunut realismiin ja hieman hillitympään ajattelutapaan. Maailma ei ole enää niin mustavalkoinen. Tämä myös heijastuu monesti musiikkimakuun. Tilalle on ehkä tullut hieman rauhallisempia kappaleita ja esittäjiä. Siinä missä nuorena saatettiin kuunnella Rage against the machinea, Panteraa tai Wu-Tang clania, voi nyt iskeä paremmin kevyt rock- ja pop-musiikki. Jotkut tykkäävät kuunnella jopa jazzia tai bluesia niiden mukavan letkeän menon ja svengaavien soolojen takia. Kuulokkeista voi siis soida vaikkapa Beatlesia, John Fogertya tai Led Zeppeliniä. Ehkä voitaisiin sanoa, että aikuisikään tullessa kuunneltava musiikkiskaala yleensä laajenee. Jos nuorena on kuunnellut vaikkapa vain heavyä tai tiettyä bändiä, voi vanhemapana edelleen kuunnella samaa genreä tai esittäjää, mutta sen lisäksi kaikkea muutakin. Joku joka on fanittanut Metallicaa, voi innostua kuuntelemaan suomalaista iskelmää.
Fanitus
Miten fanitus sitten oikein muutoin voi näkyä? Nuorena on tietysti oman huoneen seinät vuorattuna oman suosikkinsa julisteilla. Ehkä joku voi omistaa myös bändin paidan. Vanhempana näitä merkkejä enää harvemmin näkee ja fanitus voi ilmetä esimerkiksi vaikka siten että puhelimessaan on taustakuvana suosikkibändinsä kuva. Lisäksi jollain saattaa olla liimattuna läppäriinsä nuoruuden suosikkibändin tarra.