Kuuluisia blues- ja jazzmusiikoita

Monella jazz- ja bluesmuusikolla on ollut merkittävä osa afroamerikkalaisen kulttuurin ja sitä kautta koko populaarikulttuurin kehityksessä. Molemmat tyylit alkoivat pienenä alakulttuurina, mutta levisivät vähän kerrallaan valtakulttuuriksi ja sekä blues että jazz ovat edelleen suosittuja musiikkityylejä. Tässä artikkelissa kerrotaan alansa tunnetuimmista blues- ja jazzmuusikoista.

B.B King

Yhdysvaltalainen blueskitaristi aloitti esiintymisensä 40-luvulla ja häntä pidetään yhtenä rockin pioneereista, vaikka hänen oma tyylisuuntansa olikin blues. Missisippistä kotoisin oleva B.B King aloitti uransa gospelin parissa, mutta siirtyi pian bluesiin. Hän toimi uransa alussa sivutoimisena muusikkona ja tienasi rahaa elämiseen viljelemällä puuvillaa. Ammattilaiseksi B.B King siirtyi 40-luvun lopussa ja ensimmäisen hittinsä “Three o’clock blues” hän julkaisi 1951. Ensimmäisen hitin jälkeen King lähti kiertueelle ja julkaisi myös useita muita kappaleita ja albumeita. Hänen uransa kesti lähes hänen elämänsä loppuun asti ja keikkailu loppui vasta hänen viimeisenä elinvuotenaan terveysongelmien vuoksi.

Mose Allison

Mose Allison on yksi merkittävämpiä jazzpianisteja ja -laulajia, jonka musiikin on kerrottu inspiroineen useita eri artisteja ja bändejä muun muassa The Rolling Stonesia ja Van Morrisonia. Allison syntyi Missisippissä ja hän soitti nuoruusvuosinaan erityisesti pianoa ja trumpettia. Allisonin ura käynnistyi 1950-luvulla, kun hän soitti monien tunnettujen jazzartistien kanssa ja sai samalla nimeä itselleen. Ensimmäisen levynsä hän julkaisi vuonna 1957 triona Frank Isolan ja Taylor LaFarguen kanssa. Allison jatkui levyn tekoa ja esiintymistä lähes viimeisiin elinvuosiinsa saakka ja esiintyi Helsingin juhlaviikoilla vuonna 2011.

Louis Armstrong

Louis Armstrong yli yksi jazzin pioneereja ja hän aloitti muun muassa jazzimprovisaation perinteen. Armstrong oli tunnettu jazzlaulaja tai trumpetisti. Armstrong syntyi köyhiin oloihin New Orleansissa ja hän käynnisti uransa vuonna 1921 Chicagossa, jossa hän pääsi osaksi Creole Jazz band-ryhmää. Hän asui hetken myös New Yorkissa soittaen toisessa yhtyessä, mutta palasi myöhemmin Chicagoon. Armstrong teki monipuolisen uran soittaen useissa yhtyeissä ja esiintyen myös monissa elokuvissa.

zerif-lite