Millainen musiikki auttaa keskittymään?

Suomalaiset kuuntelevat musiikkia enemmän kuin koskaan aiemmin. Tämä johtuu pitkälti siitä, että musiikkia on paremmin saatavilla kuin ennen. Radion ohjelmatarjonta on laajentunut, sillä uusia radioasemia avataan jatkuvasti. Tästä johtuen musiikin ystävät voivat helpommin kuunnella hengellistä musiikkia, jazzia, iskelmää tai vaikkapa elektronista musiikkia.

Erilaisten suoratoistopalveluidenavulla jokainen voi kuunnella miljoonia erilaisia kappaleita, jonka vuoksi monille internet on eräänlainen musiikin aarreaitta. Internetin ansiosta musiikkia on helpompi saada julkaistuksi, jonka lisäksi myös erilaisten ohjelmien parempi saatavuus ja alhaisempi hinta mahdollistaa säveltämisen myös kotioloissa. Musiikin kuuntelijat kuitenkin käyttävät valtaa, joka ei aina koidu muusikin hyödyksi, sillä suoratoistopalvelut maksavat erittäin huonon korvauksen artisteille verrattuna siihen, että asiakas ostaisi levyn.

Musiikista apua keskittymiseen

Musiikki voi toden totta auttaa myös keskittymisessä ja työskentelyssä. Ehdottomasti parasta musiikkia keskittymisessä on klassinen musiikki, ja erityisesti hidastempoinen klassinen musiikki. Säveltäjällä ei ole juurikaan väliä, mutta Sibeliuksen, Mahlerin, Rahmaninov, Prokofievin, Mozartin, Satien ja Glazunovin musiikki on erityisen sopivaa, jos mielii keskittyä johonkin. Nykysäveltäjistä myös Philip Glassilla ja Arvo Pärtillä on paljon musiikkia, jonka avulla on helppo keskittyä.

Internetistä ja monilta suoratoistopalveluita löytyy myös erilaista keskittymiseen, opiskeluun tai vaikka nukahtamiseen auttavaa musiikkia. Musiikin kuuntelija tarvitsee vain tietokoneen, kuten vaikkapa macbook pro 15 tai kännykän ja voi etsiä itselleen sopivaa musiikkia hakusanojen avulla. Tällainen musiikki on usein sävelletty juuri keskittymiseen tai meditaatioon, jolloin kappaleen pituus voi olla jopa yhden työpäivän pituinen. Näin kuuntelijalla ei mene myöskään aikaa siihen, että etsisi jatkuvasti uusia kappaleita, vaan riittää, että laittaa yhden kappaleen per päivä soimaan.

Erityisen huonoa musiikkia keskittymiseen on räppi, popmusiikki ja muunlainen musiikki, joka sisältää paljon vokaaleja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokaisen sävelkorva on hieman erilainen. Jollekin hevi-musiikki on vihoviimeinen valinta, jos mielii keskittyä kunnolla, kun taas jotkin ihmiset pystyvät keskittymään oikein hyvin tällaisen musiikin parissa.

zerif-lite