Musiikista ura – entä rahoitus?

Musiikin saralla on paljon tullut uusia nousevia tähden alkuja ja muusikon uran valitseminen lähteekin aina rakkaudesta ja intohimosta lajiin. Alan oppilaitoksiin on vaikea päästä, oli sitten kyseessä mikä tahansa soitin. Opintojen pohjalle vaaditaan vuosien harjoittelu.

Moni lähteekin toteuttamaan unelmaansa muusikon urasta omakustanteisesti ja jo heti alkumetreillä törmää rahoitushaasteisiin. Studioiden vuokrat eivät ole edullisia ja yhden studiopäivän aikana saa tehtyä vain rajallisen määrän musiikkia. Erilaisia rahoitusmalleja on olemassa, mutta stipendien ja kulttuuritukien saaminen voi olla työn ja tuskan takana ja siinä ei edes välttämättä hyvätkään musiikilliset lahjat auta. Hakijoita on paljon ja eri tahot myöntävät eri perusteilla stipendejä ja apurahoja.

Musiikkiuran alkumetreillä etenkin kulut ovat helposti suuremmat kuin tulot ja rahoituksella on suuri merkitys, että uran voi saada ylipäänsä alkuun. Moni tekeekin ensin jotakin muuta työtä päätyönään ja sivutoimisesti luo uraansa musiikin parissa, mutta jossakin vaiheessa saatetaan päätyä pisteeseen, jossa on valittava joko turvallinen palkkatyö tai sitten epävarmempi tulevaisuus musiikin parissa.

Usein tässä vaiheessa on musiikkia tehty jo osa-aikaisena yrittäjänä ja tällöin pienet yrityslainat, kuten https://qred.com/fi/, voivat olla isoksi avuksi uravalintaa tehdessä. Lainapäätöksen saa nopeasti, joten voi keskittyä suoraan tekemään sitä, mitä rakastaa, eli musiikkia. Oli se sitten sanoituksia, sävellyksiä tai omakustanteen äänitystä, niin rahoitusta tarvitaan joka tapauksessa.

Omakustanteenkin kautta ovat monet tunnetut bändit, kuten Klamydia, nousseet pinnalle ja tehneet pitkän uran. Levy-yhtiöiden pomot ottavat vain niitä bändejä, mihin itse vahvasti uskovat ja varmasti useampi pomo on manaillut jälkeenpäin, kun on torjunut pinnalle nousseen artistin. Myös radioiden soittolistoille on vaikea saada musiikkiaan, mutta sekään ei tarkoita, etteikö bändi voisi silti menestyä. Koska olette viimeksi kuulleet vaikka Klamydiaa soivan radiossa? Sitä kuulee aika harvoin, vaikka bändi ei suinkaan ole lopettanut ja on alunperinkin lähtenyt liikkeelle omakustanteilla ja sillä tiellä ovat halunneet pysyäkin.

zerif-lite